Skip to Main Content

SAT test

SAT ispit je potreban srednjoškolcima koji se spremaju za osnovne studije u inostranstvu. SAT ispit je nastao u Americi gde i danas služi kao obavezan prijemni ispit: svi srednjoškolci koji u Americi upisuju koledž ili fakultet moraju da polažu SAT. Samim time, srednjoškolci iz Evrope, pa i iz Srbije, naravno, koji žele da upišu osnovne studije u Americi moraju da polažu SAT. Pojedini koledži u Evropi, posebno u Italiji (Bocconi i Cattolica koji su visoko rangirani), takođe traže od budućih studenata da polože SAT ispit. Počevši od 2023 godine, SAT test možete polagati i preko računara, tj. digitalnim putem. Možete ga polagati preko aplikacije Bluebook na svom uređaju ili uređaju koji će Vam centar za polaganje pozajmiti.

SAT ispit se sastoji iz 2 dela, a nekadašnji prvi deo ispita – esej – ukinut je 2021. godine. Budući da SAT u Americi služi kao prijemni ispit, sasvim je očekivano da je potpuno na engleskom i da ne proverava poznavanje gramatike engleskog jezika niti nastoji da utvrdi koliko dobro srednjoškolci koriste engleski. To je ono što SAT test čini teškim: SAT test kombinuje veštine čitanja, kritičkog razmišljanja i logičkog zaključivanja kroz svoja dva dela koje mi obično nazivamo engleski i matematika, a koji su mnogo kompleksniji nego što zvuče ili izgledaju na prvi pogled.

Reading and Writing testMath test
Delovi testaModul 1 i Modul 2Modul 1 i Modul 2
Vremenska odrednica64 minuta (dva modula po 32 minuta) 70 minuta (dva modula po 35 minuta)
Pitanja po oblastima54 pitanja44 pitanja
Vrsta pitanjaPitanja sa više izbora (a,b,c,d)Pitanja sa više izbora i pitanja otvorenog tipa
Ukupan broj bodova (1600 ukupno) 200 - 800200 - 800

Gde i kada mogu da polažem SAT ispit?

U Beogradu se SAT trenutno održava na tri lokacije, od kojih je prva i najpopularnija Međunarodni akademski centar. U zavisnosti od broja prijavljenih učenika za polaganje SAT ispita, u Beogradu se otvaraju i drugi centri. SAT možete da polažete samo u centrima koji imaju licencu i dozvolu College Boarda da organizuju polaganje. College Board je organizacija zadužena na svetskom nivou za sve u vezi sa SAT ispitom. Što se tiče datuma polaganja, pogledajte na našem kalendaru ili na zvaničnoj stranici College Board-a https://collegereadiness.collegeboard.org/?uid=bbe381a3-b57c-469c-b2b7-82a3be054d9b .

Iako svaki rok ima tačno naznačen datum do kog treba da se prijavite za test, naša preporuka je da prijavu uradite dva meseca ranije jer je u Beogradu velika gužva i većina termina su već unapred popunjeni, pošto je Beograd jedini grad u Srbiji gde možete da polažete SAT. Ako ne želite da razmišljate o tome da ćete možda morati da polažete van Srbije, prijavite se ranije: mesta se popunjavaju velikom brzinom.

Ipak, ukoliko su sva mesta za polaganje SAT ispita u Beogradu popunjena, ne brinite. Na svu sreću, države iz našeg okruženja takođe organizuje polaganje SAT ispita, tako da možete test da polažete u Podgorici, Sarajevu ili Zagrebu. Ovo može da ima svojih prednosti: van Beogradu uglavnom nema prevelike gužve tako da ćete možda biti pod manjim pritiskom uprkos logističkim poteškoćama u organizaciji prevoza.

Kako da se prijavite za SAT test?

Prijava za SAT se vrši online, preko interneta, na sledećem linku: https://collegereadiness.collegeboard.org/?uid=bbe381a3-b57c-469c-b2b7-82a3be054d9b. Nemojte da brinete, prijava je dovoljno jednostavna da možete sami da je uradite. Kada kliknete na link, videćete uputstva.

Za početak je potrebno da kreirate nalog, kao što biste radili i na društvenim mrežama, a onda kreće registracija koja se odvija korak po korak. U toku registracije će se od vas tražiti da popunite par upitnika u vezi sa predmetima i ocenama koje ste imali u srednjoj školi. Bitno je da znate da se ove informacije ne šalju dalje, fakultetima na kojima ćete studirati, već je u pitanju interna anketa College Boarda koji želi da ima uvid u profil učenika radi statističkih podataka. Poslednji korak u prijavi je plaćanje testa. Ispit se plaća karticama za elektronsko plaćanje u inostranstvu kao što su Visa, PayPal i slične. Servis je potpuno bezbedan i ne treba da brinete o zaštiti podataka.

Koliko puta mogu da polažem SAT?

SAT test možete da polažete neograničen broj puta, a svome fakultetu šaljete najbolji skor. To što ste više puta polagali SAT neće negativno uticati na vaše šanse za upis na fakultet.

Koliko dugo važe rezultati SAT ispita?

Strogo govoreći, rezultati SAT testa ne mogu da isteknu, ali potpuno je logično da nećete napraviti pauzu od pet godina nakon srednje škole i onda se vratiti na osnovne studije. SAT je najbolje da polažete par meseci pre samog upisa na osnovne studije.

Kada da počnete sa pripremama?

Ne postoji univerzalan recept koji važi za svakog srednjoškolca, jer je svačije znanje engleskog različito, a i nije potreban svima isti broj poena. Najbolje je da se o SAT ispitu informišete u toku treće godine srednje škole kako biste dobili procenu svog znanja, a sa pripremama možete da počnete u drugom polugodištu treće godine ili u toku leta pre početka četvrtog razreda da biste sebi ostavili dovoljno vremena da izađete na test i drugi put ako prvi put ne dobijete dovoljno poena. Ako imate dodatnih pitanja, ostavite nam poruku ovde.