Skip to Main Content

GRE test

GRE (Graduate Record Exam) je standardizovan test engleskog jezika koji je potreban za upis na master i doktroske studije na fakultetima u inostranstvu, posebno u oblasti menadžmenta i poslovanja. Rezultati ispita važe 5 godina i možete sa njima da aplicirate na više programa. GRE možete da polažete do 5 puta godišnje, sa barem 21 dan pauze izmedju dva testa. Izabranim fakutetima možete da pošaljete samo najbolji skor. Takodje, GRE test dozvoljava da preskačete pitanja u okviru jednog dela i da birate na koja pitanja prvo da odgovorite.

Kalendar sa datumima polaganja GRE testa pogledajte ovde. GRE test se polaže u ovlašćenim centrima u Srbiji i u zemljama u okruženju. Cena polaganja testa je 205 USD. Kako GRE test izgleda pogledajte u ovoj tabeli:

Broj pitanjaVremenska odrednica
Analytical WritingPisanje esejaDva zadatka60 minuta
Verba ReasoningDva dela po 20 pitanja30 minuta za svaki deo
Quantitative ReasoningDva dela po 20 pitanja30 minuta za svaki deo

Analytical Writing – Pisanje eseja

U prvom delu AW (Analytical Writing) dela se ocenjuje vaša sposobnost da izrazite svoje kritičko mišljenje na zadatu temu i da se jasno izrazite. Teme su iz svakodnevnog života, a od vas se očekuje da izrazite svoj stav jasno, potkrepite ga objašnjenjima i primerima, dajući dokaze da vaš stav prihvataju i drugi. Takođe, važno je da prikažete i stav druge strane, kao da ukažete na to zbog čega je takav stav manje prihvatljiv.

Podrazumeva se da znate i koristite elemente standardnog pisanog engleskog, te da ne pravite gramatičke greške. U drugom delu ćete imati pred sobom tekst o određenoj situaciji, najčešće o situaciji u poslovnom kontekstu, a od vas se očekuje da procenite logičku ispravnost odluke. Odluka će imati očigledne i manje očigledne nedoslednosti – na vama je da ih uočite, objasnite zašto je odluka dobra/loša i da predložite način da se izbegnu nelogičnosti, tj. da se donese dobra odluka. Velika pogodnost je što listu tema možete da pronađete na ovom linku. Manje pozitivno je to što treba da odvojite vreme da analizirate svaki pojedinačni slučaj. Međutim, upravo zato ste ovde – da biste ostvarili svoje akademske ciljeve, a ne da biste ih izbegavali jer su teški.

Verbal Section procenjuje vaše razumevanje teksta, poznavanje vokabulara i sposobnost kritičkog razmišljanja. Ovaj deo je zapravo kombinacija tri vrste pitanja i oni se pojavljuju izmešano, tj. ne postoji striktan red. U delu koji se bavi vokabularom ćete na osnovu konteksta birati najbolju reč koja se uklapa u date rečenice.

Postoje 4 vrste pitanja u matematičkom delu:

  1. poređenje matematičkih izraza A i B, a zatim odabir jednu od četiri tvrdnje koja tačno opisuje njihov odnos.
  2. Multiple choice questions: zadatak sa više ponuđenih odgovora od kojih birate jedan za koji mislite da je tačan, jer ste izračunali da je tačan.
  3. Multiple choice questions sa više mogućih tačnih odgovora.
  4. Računanje tačnog rezultata, tj. rešavanje zadatka i pisanje njegovog tačnog rezultata.

GRE svoju lošu reputaciju duguje upravo rečima sa „low frequency“, tj. rečima koje se veoma retko koriste u engleskom, a koje vi morate da znate. Listu reči koje se najčešće pojavljuju u GRE testovima možete da pogledate ovde.

Ambiciozniji od vas i sigurniji u to da im je GRE potreban mogu da počnu i da ih uče. Drugi deo je razumevanje pročitanih tekstova i odgovaranje na pitanja. Naravno, reči su pažljivo izabrane i nimalo lake. Poslednji tip pitanja su ona u kojima treba da označite rečenice koje imaju isto značenje. Kao i mnoge stvari, zvuči mnogo lakše nego što jeste. Ako želite – ili ste primorani – da upoznate test iz prve ruke, pišite nam ovde.

Quantitative sections (Matematičko rasuđivanje) U ovom delu se meri vaša sposobnost da razumete, analizirate i rešite matematičke zadatke. Prvi izazov je razumevanje matematičke terminologije na engleskom, a drugi je vladanje aritmetikom, algebrom, geometrijom i statističkom analizom podataka. Dozvoljeno je korišćenje kalkulatora na ekranu kompjutera.

Šta znači score selection? Da li mogu da biram koje rezultate želim da pošaljem?

Yes and no.

Na sam dan polaganja, možete besplatno poslati vaš rezultat na četiri mesta koje ste prethodno izabrali u procesu registrovanja i prijavljivanja za ispit. Nakon što ste završili ispit, imate dve opcije: Send most recent scores, tj. da pošaljete rezultate ispita koji ste radili tog dana, ili Send all scores, tj. da pošaljete rezultate sa svih GRE ispita koje ste ikada polagali. Ovo je jedini izbor koji vam se nudi u okviru score selection procesa na samom ispitu

Treća opcija se otključava tek nakon ispita, možete da izaberete sa kog GRE testa želite da pošaljete rezultate. Obratite pažnju: ne možete da seckate rezultat iz writing dela sa jednog polaganja, verbal sa drugog a math sa trećeg da napravite svoj omiljeni kolaž rezultata. Birate celokupan rezultat koji ste dobili sa jednog polaganja, koje god to bilo uz ovu opciju.Mind you, prve dve opcije postoje i dalje, ali nijedna više nije besplatna. Ukoliko želite da šaljete vaše rezultate još nekim školama, morate doplatiti za svaku pojedinačno. Naš savet je da se odlučite odmah za četiri škole i da pošaljete na dan ispita rezultate.

Šta radimo na časovima?

U ProEnglish School ćete:

  • naučiti primenjive strategije za uspešnu izradu testa
  • učiti kroz pravi, aktuelni materijal za pripremu GMAT
  • proširiti vokabular iz različitih oblasti poslovanja
  • naučiti različite metode čitanja i razumevanja teksta
  • u cenu su uključeni i pripremni časovi matematike
  • steći ćete brzinu i rutinu neophodnu da završite test na vreme

Ako imate dodatnih pitanja, ostavite nam poruku ovde.