Skip to Main Content

IELTS test

IELTS test je jedan od najpriznatijih i najzastupljenijih testova engleskog. Položen IELTS test je dokaz da je vaše znanje engleskog na nivou koji je dovoljan za studije i/ili život u inostranstvu.

Dve vrste IELTS ispita 

Postoje dve vrste IELTS ispita koje možete polagati – Academic ili General. Iako se polažu u različite svrhe, (General Module za emigriranje, a Academic Module za dalje akademske studije) postoje delovi koji su isti u oba modula, naime Listening i Speaking delovi testa su identični u General i Acedemic modulu. Što se tiče razlika, Reading deo je delimično lakši na General IELTS-u, dok je u Writing delu Academic testa prvi Writing zadatak dosta zahtevniji.

AcademicVremenska odrednica
Analytical Writing Pisanje esejaDva zadatka60 minuta
Verba ReasoningDva dela po 20 pitanja30 minuta za svaki deo
Quantitative ReasoningDva dela po 20 pitanja30 minuta za svaki deo

Kako se ocenjuje IELTS test?

IELTS test se ocenjuje na skali od 1 do 9, a ocena koja je potrebna za studije u inostranstvu je najčešće 6.5 iz svakog pojedinačnog dela testa. Tabela prikazuje od čega se sastoji test, a band score (ukupan rezultat) se dobija na osnovu aritmetičke sredine ocena iz svakog pojedinačnog dela.

Zvanični rezultati IELTS izlaze 10 radnih dana nakon polaganja testa, a možete ih preuzeti lično u Britanskom savetu ili prijavom na IELTS servis koji se nalazi na sledećem linku: https://v2.ereg.ets.org/ereg/public/jump?_p=TEL. Svoje nezvanične rezultate možete da saznate od 5 do 7 dana nakon polaganja testa na ovom linku: https://ielts.idp.com/results/check-your-result.

Vreme potrebno za pripremu se određuje nakon što se uradi procena vašeg trenutnog aktivnog znanja engleskog, vaša tačnost u izradi pasivnog dela testa i vaše veštine pisanja na engleskom. Tabela ispod daje okviran rezultat koji možete da postignete uz pripremu.

CEFR skalaIELTS
C2 - ProficiencyBand 8.0 - 9.0
C1 - AdvancedBand 6.5 - 8.0
B2 - Upper-intermediateBand 4.5 - 6.5
B1 - IntermediateBand 3.5 -4.0
A2 - Pre-intermediateBand 3.0
A1 - ElementaryBand 1.0 - 2.5

Česta pitanja

Koliko dugo važi sertifikat o položenom IELTS testu i koliko puta mogu da polažem? Sertifikat o položenom IELTS testu važi 2 godine, a test možete polagati i više puta, tj. dok ne dobijete potreban rezultat.

Koliko dugo traju pripreme za IELTS test?

Na ovo pitanje ne postoji univerzalan odgovor: ako ste čuli suprotno, verovatno ste pitali na pogrešnom mestu. Vreme potrebno za pripremu se određuje nakon što se uradi procena vašeg trenutnog aktivnog znanja engleskog (Speaking), vaša tačnost u izradi pasivnog dela testa (Listening i Reading) i vaše veštine pisanja na engleskom (Writing). Nažalost, samo na osnovu usmenog testiranja i provere znanja gramatike ne može se reći koliko ćete dobro uraditi test. Zbog nepotpunih procena se često dešava da ljudi prijave ispit, plate prijavu i ne dobiju zadovoljavajuću ocenu. Zato je bitno da imate surovo realnu sliku svog znanja i da radite dok objektivno ne ostvarite potreban napredak.

U zavisnosti od iskustva sa engleskim, samopouzdanja, godina i brzine u učenju, za pripremu će vam biti potrebno određeno vreme. Mi imamo iskustva sa polaznicima koje smo uspeli da spremimo za potrebnu ocenu za 3 nedelje, a i sa onima kojima je bilo potrebno 5 i više meseci. Mnogo zavisi od vaše polazne tačke, vremena i kapaciteta koje imate za učenje engleskog, kao i potrebne ocene. Besplatne konsultacije mogu da vam pomognu da shvatite koliko vas koraka i vremena dele od polaganja IELTS i studija ili migracije. Agencije sa kojima naši učenici uspešno sarađuju su ovlašćena agencija u Australiji https://www.australianaserba.com/jelena-kis za ostatak sveta.

Kako, kada i gde se prijavljujem za IELTS?

Prijava za IELTS test se vrši preko sajta Britanskog saveta, a na ovom linku: https://www.britishcouncil.rs/exam/ielts/dates-fees-locations Proces prijave je jednostavan i potrebno je da pratite uputstva na linku korak po korak. Uplatu možete da izvršite online jednom od kartica za online plaćanje ili lično u Britanskom savetu. Neophodno je da ispit prijavite i uplatite 5 nedelja pre samog polaganja. Prijava je moguća i kasnije, pod uslovom da ima slobodnih mesta za polaganje. IELTS test se održava barem jednom mesečno na papiru, a 2 ili više puta online.

Cena je 26.000,00 dinara, a novac uplaćujete Britanskom savetu koji je ovlašćeni centar za IELTS testiranje. Ovo je novac koji ne uplaćujete nijednoj školi, već Britanskom savetu koji je ovlašćeni centar za IELTS testiranje. U zavisnosti od broja prijavljenih, British Council organizuje polaganje IELTS test na nekoj od svojih lokacija za polaganje. Najčešće se IELTS test polaže u Sava centru, a zvanično obaveštenje o mestu i satnici će stići na vaš mejl 10ak dana pre samog polaganja.Naš savet je da polažete kada ste spremni, a mi Vam možemo pomoći da odredite datum besplatnim konsultacijama prijaviti se ovde.