Skip to Main Content

C1 nivo engleskog jezika – Napredni govornici

Govornici koji su na C1 nivou engleskog jezika se fokusiraju na samo na to da prenesu značenje, već i da ga iskažu na način koji bi bio najprirodniji tom jeziku. Stoga je ovde veliki deo posvećen učenju reči i izraza koje idu zajedno u engleskom jeziku. U to spadaju kolokacije, idiomi, frazalni glagoli i stručni izrazi

 

Napredni govornici mogu da tečno izraze svoje mišljenje i da ga prenesu na skoro sličan način kako bi ga preneli i na maternjem jeziku. Srpskim učenicima se ovde tu i tamo i dalje potkradaju osnovne greške, čak i one poput trećeg lica jednine ili reda reči u rečenici kod pitanja. Ipak, greške ovog tipa se smatraju omaškom nastalo upotrebom, a ne neznanjem jer je govornik upoznat sa pravilima. Opasnost je da te greške postanu fosilizovane, jer se onda teško ispravljaju, tako da se ponavljanjem i vežbom se trebaju ispraviti i te najosnovnije poput dodavanja –s u trećem licu jednine.

Govornici na C1 nivou engleskog jezika i dalje ne mogu da razumeju sa lakoćom kompleksnije tekstove, knjige, originalne članke iz novina i trebalo bi zato proširiti vokabular i navići se na jezičku strukturu. Većini učenika problem zadaje pisanje, zbog manjka prethodne vežbe, i osećaju se nesigurno kada treba da sastave poslovno pismo, jer je razlika između formalnog i neformalnog engleskog i dalje nejasna.